Hoe kiezen anderen? Robin en Lotte

Robin en Lotte gaan samenwonen. Ze gaan samen een appartement huren. Is het dan handig om een samenlevings­contract af te sluiten? En wat zet je daar dan in?

Portret van Robin Robin

Robin is 26 jaar en werkt bij een helpdesk.

  • Vaste baan met goede pensioen­regeling
  • Schenking van oma om huis in te richten

Portret van Lotte Lotte

Lotte is 24 jaar en is verpleegkundige.

  • Net klaar met haar studie
  • Studieschuld
  • Tijdelijke baan in het ziekenhuis

Fiscale partners, pensioen en overlijden

Voor samenwoners regelt de wet niets. Robin en Lotte worden niet automatisch gezien als fiscale partners, wat voor de belasting­aangifte onvoordelig kan zijn. En ook pensioen­fondsen vragen om een officieel bewijs van de relatie.

Robin

Voor de aanvraag van partner­pensioen voor Lotte vraagt mijn pensioen­fonds om een notarieel samenlevings­contract.

Lotte

Door een naar incident binnen de familie merkte ik dat samenwoners geen erfgenaam van elkaar zijn. Alles ging toen naar de familie van de overledene.

Afspraken vastleggen

Robin en Lotte willen duidelijk op papier zetten welke spullen en schulden van hun samen zijn en welke privé. Dan kan daar later geen probleem over ontstaan als ze toch uit elkaar gaan. Ook willen ze afspraken maken over de dagelijkse uitgaven, zoals boodschappen en huur.

Robin

Ik verdien meer dan Lotte en koop daardoor ook meer spullen voor ons huis. Daar wil ik graag samen goede afspraken over maken.

Lotte

Mijn studieschuld moet ik zelf aflossen. Daar wil ik Robin niet mee opzadelen.

Robin en Lotte kozen voor samenwonen met notarieel contract

Robin en Lotte bepalen samen wat er in hun samenlevings­contract komt te staan. Ze stellen samen één document op. Het is niet verplicht om dit door een notaris te laten maken. Maar dat heeft wel voordelen. Bijvoorbeeld om in aanmerking te komen voor partner­pensioen en fiscaal partner­schap. Ook voor een lagere erfbelasting is een notarieel contract nodig.