Huwelijkse voorwaarden en partnerschaps­voorwaarden

Gaat u trouwen of gaat u een geregistreerd partnerschap aan? Dan regelt de wet automatisch een aantal rechten en plichten. Wilt u zelf bepalen hoe bepaalde zaken geregeld zijn, dan legt u dit vast in voorwaarden.

In het kort

Willen u en uw partner zelf bepalen wat u wel en niet samen deelt? Of juist dat alles gezamenlijk is? Dat legt u vast met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bij de notaris.

Op maat gemaakte voorwaarden kosten tijd. De notaris bereidt dit samen met u voor. De kosten voor een akte beginnen gemiddeld rond de 700 euro (inclusief btw en 191 euro voor de inschrijving van de akte in het huwelijksgoederenregister). De uiteindelijke kosten zijn ook afhankelijk van uw wensen en situatie. Ieder notariskantoor heeft zijn eigen prijs en service.

Video

Bekijk de animatie over voorwaarden maken (1:13 min)

Wat zijn huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden?

Met voorwaarden bepaalt u zelf welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. Bezittingen die tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap ontstaan, kunnen zo toch van u blijven. Bijvoorbeeld uw spaargeld of een waardevolle kunstcollectie. Daarnaast kunt u met voorwaarden ervoor zorgen dat uw eigen zaak van u blijft. En houdt u zakelijk en privé gescheiden, zodat uw partner beschermd is tegen eventuele schuldeisers van de onderneming. Mocht u uit elkaar gaan, dan hoeft u de waarde van de onderneming niet geheel te delen. De zaak kan dan dus gewoon doorgaan.

Algehele gemeenschap van goederen

U kunt na 1 januari 2018 nog steeds kiezen voor de algehele gemeenschap van goederen. Dan zijn alle bezittingen en schulden van u samen. Dus ook alles wat vóór uw trouwen of partnerschap van uw persoonlijk was. Dit regelt u via huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden.

Huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden kunt u het beste vastleggen bij de notaris vóór uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dan is er namelijk nog geen gemeenschappelijk bezit ontstaan.

Rol notaris

De notaris kan u advies geven over wat handig is om vast te leggen in uw situatie. Als u het hierover samen eens bent, wordt het document opgesteld. De notaris neemt de afspraken met u door en u zet allebei uw handtekening op de notariële akte. De voorwaarden zijn actief op het moment van trouwen of geregistreerd partnerschap. Het is ook mogelijk na uw trouwen of partnerschap voorwaarden op te stellen.

Voorwaarden vastleggen bij de notaris? Maak alvast een lijstje. En vraag de notaris om een offerte om een beeld te krijgen van de kosten. Lees hier meer tips

Voorwaarden aanpassen of beëindigen

Voorwaarden kunt u altijd veranderen of opheffen. Daarvoor moet u naar een notaris. U heeft een kopie van de oude voorwaarden nodig.

Brochure Samen verder

Alles over samenwonen, trouwen en geregistreerd partnerschap.

Download de brochure Brochure Samen verder

Bekijk de brochure Brochure Samen verder online